De EVM, het landelijk keurmerk voor Erkend Veiling Makelaars.

Waarvoor staat de EVM?

De EVM is een overkoepelend orgaan, dat samen met de bij haar aangesloten leden een landelijk dekkend kwaliteitsnetwerk van veilingmakelaars vormt, onderverdeeld in 76 regio’s. Naast het bewaken van de professionaliteit van haar leden, volgt de EVM brancheontwikkelingen en huizenveilingen op de voet.

Vanuit haar dienstverlenende instelling wil de EVM een toegankelijk adviesorgaan zijn voor zowel makelaars, notarissen, hypotheekverstrekkers, vastgoedhandelaren als particulieren. Via de publieke veilingadvertentie site  www.koopeenveilinghuis.nl, communiceert de EVM alle beschikbare informatie rondom dit thema naar buiten toe.

Waarom een keurmerk?
Naast de reguliere huizenmarkt, worden er in Nederland jaarlijks ruim 8.000 huizen aangeboden voor executieverkoop op een openbare huizenveiling. Deze markt brengt veel specifieke kennis en de nodige financiële risico’s met zich mee. Ondanks het openbare karakter, bleef de executieveiling daarom tot nu toe vooral het terrein van vastgoedhandelaren.

De EVM pleit voor een breder publiek. Om het bieden op de huizenveiling meer toegankelijk te maken voor particulieren, is het echter noodzakelijk deze doelgroep daarin eerst goed te kunnen informeren en/of te begeleiden. Alleen dan krijgen zij daadwerkelijk een kans om zich als volwaardig speler te begeven op deze markt. Voor de makelaardij is hierin een belangrijke rol weggelegd (waar de branche zelf overigens volop van mee profiteert).

Om de kwaliteit van deze nieuwe vorm van dienstverlening te kunnen borgen, is in landelijk samenwerkingsverband gewerkt aan een aantal strenge richtlijnen en voorwaarden. Van hieruit is in 2010 het EVM-keurmerk voor veilingmakelaars opgericht.

Voorwaarden voor EVM-certificering
Makelaars die in aanmerking willen komen voor het keurmerk Erkend Veiling Makelaar, worden uitgebreid gescreend op branchekennis en kwaliteit. Er moet bovendien voldoende ruimte zijn in hun vestigingsregio voor (nog) een EVM-makelaar. Daarnaast gelden voor EVM-leden de volgende standaardeisen:

 • Lidmaatschap van de NVM
 • Register Makelaar Taxateur
 • Volgen van een interne opleiding verzorgd door www.koopeenveilinghuis.nl en HypocassoEVM Notaris

De rol van de EVM-makelaar
De EVM-makelaar kan van grote toegevoegde waarde zijn voor alle doelgroepen, want hij is…

 • gecertificeerd en gerenommeerd;
 • een onafhankelijke partij t.a.v. van banken en hypotheekverstrekkers;
 • een betrouwbare samenwerkingspartner voor de notaris;
 • een objectieve bron voor het inwinnen van informatie;
 • gevestigd in de regio van het te veilen object;
 • op de hoogte van de actuele staat van het pand;
 • bekend met de buurt en voorzieningen in de directe woonomgeving;
 • geïnformeerd omtrent de kadasteromgeving;
 • bereid om namens potentiële kopers een veiling te bezoeken.

Veranderingen op de openbare veilingmarkt
Volgens een standaardprocedure, maakt de notaris een executieveiling vooraf altijd bekend in een lokaal dagblad. Tot voor kort meldde hij het pand daarnaast op internet aan bij óf www.veilingbiljet.nl óf www.veilingnotaris.nl. Het volledige veilingaanbod op één website plaatsen was tot nu toe helaas niet mogelijk.

Per 1 oktober 2010 komt daar verandering in. Vanaf die datum komt het totaalaanbod aan te veilen objecten op de centrale webportal www.koopeenveilinghuis.nl te staan. Op een gebruiksvriendelijke, toegankelijke manier worden alle geïnteresseerden geïnformeerd over het volledige veilingaanbod. De website wordt ieder uur geactualiseerd en mag het EVM-keurmerk voeren.

EVM & Koopeenveilinghuis.nl
www.koopeenveilinghuis.nl is een onafhankelijke en volledige webportal op het gebied van openbare huizenveilingen. Naast het actuele veilingaanbod, biedt de website informatie over procedures, wetgeving, financiering en andere regels rondom openbare veilingen. Ook alle contactgegevens van erkende makelaars en aangesloten notarissen zijn er op terug te vinden. De EVM heeft er bewust voor gekozen haar naam te verbinden aan deze portal, om zo de waarde van haar keurmerk nog verder te vergroten en een breder publiek van dienst te kunnen zijn.

Voordelen van EVM-certificering
Het mogen voeren van het EVM-keurmerk is om verschillende redenen erg waardevol. In de eerste plaats naar buiten toe, want het geeft het een betrouwbare positie ten opzichte van alle betrokken partijen. Maar daarnaast kent het lidmaatschap nog veel meer voordelen:

 • Registratie als Erkend Veiling Makelaar op de onafhankelijke webportal www.koopeenveilinghuis.nl, zichtbaar op zowel de contactpagina als bij alle aangeboden objecten uit de eigen regio;
 • De EVM-makelaar is géén verkopende partij. Potentiële veilingkopers melden zich bij de EVM-makelaar voor informatie. Voor één van hen kan de makelaar tegen vergoeding gaan bieden op de veiling, voor anderen kan hij op een later tijdstip wellicht iets (uit regulier aanbod of een latere veiling) betekenen;
 • Indien er een sleutel aanwezig is, krijgt de EVM-makelaar hierover beschikking om het te veilen pand te kunnen bezichtigen. Aangezien hij géén verkopend makelaar is, hoeft hij geen anderen toegang te geven tot het pand;
 • De EVM-makelaar krijgt gerichte trainingen aangeboden via koopeenveilinghuis.nl en wordt op de hoogte gehouden van de laatste marktontwikkelingen;
 • Het lidmaatschap van het EVM creëert een interessant landelijk netwerk en genereert gratis publiciteit vanuit haar PR-activiteiten en webportal. De voordelen die hier weer uit voortvloeien zijn legio.

 

Erkend Veiling Makelaars.Bent u straks EVM-makelaar?
Denkt u aan de voorwaarden voor EVM-lidmaatschap te kunnen voldoen? Dan nodigen we u van harte uit om te reageren. U kunt ons bellen voor een afspraak via het telefoonnummer 0348-405056 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op. Aan het EVM-lidmaatschap zijn kosten verbonden.