IPM certificaat kwijt: geen nieuw certificaat, wel een verklaring

2022 - nieuwbericht

Het EVM ontvangt regelmatig vragen over het opnieuw uitgeven van een behaald certificaat i.v.m. de IPM-bedrijfscertificering. Het certificaat is een waardepapier. Dat betekent dat het éénmalig wordt uitgegeven. Het opnieuw uitgeven is niet mogelijk. In de voorwaarden van de bedrijfscertificering staat dat het examen moet worden aangetoond in fysieke vorm (bv. d.m.v. een licentie/certificaat/pasje) of online (bv. d.m.v. een puntenoverzicht). Op dit moment is het online puntenoverzicht van EVM tijdelijk niet beschikbaar. Gedurende deze periode kan voorgaande ook worden aangetoond door middel van een verklaring per email van het EVM met de bevestiging van de benodigde opleidingen (IPM-binnen en IPM-buiten). Dit is afgestemd met de Stichting KPMB

 

Uitgebreide toelichting:

Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te gebruiken, is het per 1 januari 2023 verplicht om zich te certificeren. Tijdens de bijbehorende audits moet een plaagdierbeheerser voldoen aan het certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing versie 1.0 met daarin o.a. de volgende voorwaarden:

 

In het certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing versie 1.0

Hoofdstuk 1.5 Opleidingsplan

Werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door personen die vakbekwaam zijn om met de inzet van biociden een dierplaag af te weren of te bestrijden. Degene die de middelen op basis van de door het Ctgb aangewezen stoffen toepast dient met goed gevolg een examen IPM-Knaagdierbeheersing te hebben afgelegd. Diverse opleiders bieden hiervoor opleidingen aan. Het examen dient getoetst te zijn door een wettelijk erkend exameninstituut – momenteel EVM, CPMV of Bureau Erkenningen en aantoonbaar te zijn op basis van een formele bevestiging, in fysieke vorm (bv. d.m.v. een licentie/certificaat/pasje) of online (bv. d.m.v. een puntenoverzicht).